Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a heves esőzések és zivatarok miatt

2017. szeptember. 02 11:48

Az átvonuló hidegfronton egy kis ciklon képződik, ennek köszönhetően délutántól nagy esőzésekre, heves zivatarokra kell számítani hazánkban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki az ország középső területeire a várható nagy csapadékra és heves zivatarokra tekintettel. Kilenc megyében narancs (másodfokú), míg hat megyében (sárga) figyelmeztetés érvényes. A zivatarokat, csapadékrendszereket nyomon követhetik veszélyjelzés és radar térképeinken.

Elsősorban nagy intenzitású (főként a középső országrészben felhőszakadás-szerű) tartós eső várható, amelyet mérsékelt zivatartevékenység kísérhet. A csapadék mennyisége a középső országrészben lehet a legnagyobb: errefelé területi átlagban 30-50 mm eső várható, de egyes térségekben 50 mm-t jóval meghaladó mennyiség hullhat, másutt (Dunántúl délkeleti felén és a Tiszántúlon) 15-30 mm valószínűsíthető. Az ország északnyugati harmadán a csapadék mennyisége jóval kevésbé ígérkezik jelentősnek. Szombaton késő délután, este a déli megyékben, majd estétől inkább csak a keleti, tiszántúli országrészben elszórtan intenzívebb zivatarok is kialakulnak 70-80 km/h feletti széllel, esetleg jégesővel.

Vasárnap hajnalban és napközben is további esőre, záporra kell számítani, de egyre kisebb területen várható nagy mennyiségű csapadék.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás