Hazánk északi felén zivatarra, nyugaton felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. május. 05 12:56

Holnap a déli, kora délutáni óráktól északnyugat felől egyre nagyobb területen alkalmassá válnak a feltételek zivatar létrejöttéhez.

Reggelig kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Szombat napközben északnyugat felől már nedvesebb, labilisabb légtömeg áramlik térségünkbe. A déli, kora délutáni óráktól előbb az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység tágabb környezetében is zivatarok kialakulására kell számítani. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (~15-25 milliméter), apróbb szemű (1 centimétert nem meghaladó) jégeső, illetve szélerősödés (hozzávetőleg 50-60 km/óra) társulhat. Elsősorban a Kisalföldön és az Alpokalján hevesebb zivatar előfordulására is nyílik némi esély felhőszakadás (rövid idő alatt akár 25-30 millimétert meghaladó), 1-2 centimétert elérő, esetleg meghaladó méretű jég, illetve viharos (65-70 km/órát meghaladó) szélrohamok kíséretében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Zala, Vas és Veszprém megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Felhőszakadásra figyelmeztetnek Győr-Moson-Sopron és Vas megyében holnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.