Nagy területen zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. szeptember. 20 10:32

A mai nap nyugodtabb idővel telik, majd csütörtökön ismét nagy területen alkalmassá válnak a feltételek felhőszakadással kísért zivatar létrejöttéhez.

Reggelig kritériumokat elérő veszélyes időjárási esemény nem várható.

Csütörtökön főként a nap második felében jelenhetnek meg délnyugat felől zivatarok elszórt jelleggel, előfordulásukra az északnyugati, valamint estig, késő estig az északkeleti országrészben kisebb az esély. Lokálisan felhőszakadás (25-30 millimétert meghaladó mennyiség), jégeső (jellemzően 2 centiméternél nem nagyobb átmérő), illetve átmeneti viharos széllökések (60-70 km/órát meghaladó lökések) társulhatnak a zivatarokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Budapesten és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében holnap.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.