A legmagasabb szintű készültség mellett tetőzhet a Rába

2017. szeptember. 18 11:39

A szinte folyamatos csapadéktevékenység következtében komoly árhullám alakul ki több dunántúli folyón.

A hét végén átvonult ciklon 30-60 milliméter csapadékot hozott a Dunántúlra, amely a talaj felső rétegeit telítette vízzel. A mélyebb talajrétegekbe pedig néhány nap alatt nem tud a víz leszivárogni. Az újabb esőzéseket már nem tudja elnyelni a föld, emiatt a lehulló csapadék elfolyik a felszínről és a folyókba jut.

Estétől újabb esőzés kezdődik, amely várhatóan a Nyugat-Dunántúlon lesz a legintenzívebb, ez pedig árhullámot indít el több dunántúli folyón.

A Rábán nagyon gyors felfutású árhullám várható. Az első vízszint emelkedést még a hétvégi esőzés keltette. Ez kisebbnek ígérkezik, mert ennek egy részét még el tudta nyelni a talaj, a második pedig az este érkező újabb esőzés következménye lesz:

A második árhullám utoléri az első kisebbet, ez látható a körmendi vízállás előrejelzésen. Az árhullám csütörtökön éri el csúcspontját:

A Lajta várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültség mellett fog tetőzni Mosonmagyaróvárnál pénteken:

A Murán szintén árhullám vonul le, másodfokú készültség mellett várható a tetőzése Letenyénél.

A Dráván és a Zalán is árhullámok indulnak el, de ezek valószínűleg nem érik el az elsőfokú készültségi szintet.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell fronthatástól tartani. Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.

A légnyomás csökken.