Feltámad a szél, figyelmeztetnek

2024. április. 09 14:38

Bár a szerdán átvonuló hidegfront csak néhány fokos hőmérséklet csökkenést okoz főleg, a szél viharossá fokozódik a nyomában a Dunántúlon.

Kedden még veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. A késő esti órákban azonban északnyugat felől egy hidegfront érkezik és vonul át szerdán hazánkon. A hidegfront érkeztével szerda hajnaltól északnyugatira fordul a szél, amelyet a Kisalföldön, és a Dunántúl északi felében viharos, olykor akár erősen viharos széllökések is kísérhetnek. A széllökések erőssége várhatóan a kora délutáni órákig éri el a csúcspontját, majd fokozatosan veszít erejéből. A legnagyobb lökések a 70-85 km/h- át érhetik el (magasabban fekvő területeken egy-egy 90 km/h körüli széllökés sem kizárt).

Szerda délután az Északi-középhegységben minimális eséllyel előfordulhat zivatartevékenység.

A HungaroMet Nonprofit Zrt. figyelmeztetést adott ki szerdára, 70 km/h-t meghaladó széllökés veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala és Somogy vármegyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.