Heves zivatarokra, felhőszakadásra és nagy esőre figyelmeztetnek

2024. május. 16 12:53

Egy hidegfront hatására kora estétől az ország egyre nagyobb részén kedvezővé válnak az időjárási feltételek intenzív záporok, zivatarok kialakulásához.

Csütörtökön késő délutánig kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható. A kora esti óráktól az ország nyugati, délnyugati felében már elszórtan zivatarok előfordulhatnak. Éjjel északkelet felé helyeződve egyre nagyobb területen valószínűek további zivatarok. Az éjszaka átvonuló rendszer környezetében helyenként viharos (60-80 km/óra) széllökés, néhol felhőszakadás (25-35 milliméter) kialakulhat, illetve a Dunántúlon néhol jégesőre (jellemzően 2 centiméter alatti átmérővel) is van esély. A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt csütörtökre Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Fejér, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy vármegyében felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben a csapadékrendszer fokozatosan északkelet felé helyeződve elhagyja hazánkat, amelyben továbbra is előfordulhatnak zivatarok az említett kísérőjelenségekkel. Péntek délutántól a front mögött nagyobb eséllyel hazánk középső és északnyugati részein újból zivatarok, hevesebb zivatarok kialakulására van esély. Az intenzív zivatarokat jégeső (1-3 centiméter, néhol 3 centiméter feletti átmérővel), viharos kifutószél (60-70 km/óra, hevesebb zivatarok környezetében 80-90 km/óra), felhőszakadás (20-30 milliméter, ismétlődő csapadékgócok által akár 40-50 milliméter is) kísérheti. A zivatartevékenység kiemelten az ország keleti, északkeleti részein az éjszakai órákban folytatódhat. Péntek éjfélig az Alpokalján területi átlagban 20-30 milliméter, lokálisan ezt érdemben meghaladó mennyiségű eső is eshet. Pénteken a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei és felhőszakadás miatt az egész országban legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes, míg Fejér, Pest és Bács-Kiskun vármegyében másodfokú figyelmeztetés érvényes heves zivatarok veszélye miatt. Nagy mennyiségű esőre Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyében figyelmeztetnek pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.