Figyelmeztetnek, a Pünkösd a zivatarokról és néhol felhőszakadásról fog szólni

2024. május. 19 11:46

Vasárnap és hétfőn nagyjából az egész ország területén záporokra, zivatarokra készülhetünk. Ma keleten, hétfőn délen felhőszakadásra is van esély, nagyobb mennyiségű csapadék zúdulhat le rövid idő alatt.

Vasárnap a délnyugat felől érkezett záporos csapadéktömb fokozatosan kelet, északkelet felé helyeződik át, ebből délelőtt főként az ország középső részein alakulhatnak ki helyenként zivatarok. Délután elsősorban a Dunától keletre elszórtan, valamint a Dunántúl északkeleti, északi részén helyenként lehetnek zivatarok, amelyeket néhol (nagyobb eséllyel az ország keleti felén) felhőszakadás (~25-30 mm), viharos szél (60-90 km/h), jégeső (2 cm alatti átmérővel) kísérhet. A keleti országrészben egy-egy heves zivatar (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő, > 30 mm lokális csapadék) kialakulására is van esély. Este, éjszaka keleten néhol lehet zivatar, miközben nyugat, délnyugat felől újabb záporok, zivatarok érkezhetnek, illetve alakulhatnak ki. 

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Vas és Zala vármegye kivételével az egész országra, valamint felhőszakadás veszélye miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében. Itt intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék is hullhat.

Hétfőn délelőtt kevés, később több helyen előfordulhatnak zivatarok, amelyeket viharos szél (60-90 km/h), jégeső (2 cm alatti átmérővel) és nagyobb eséllyel a déli tájakon felhőszakadás (~25-30 mm) kísérhet. A déli országrészben egy-egy heves zivatar (> 90 km/h széllökés, > 2 cm jégátmérő, > 30 mm lokális csapadék) kialakulására is van esély.

Zivatar veszélye miatt az egész országban érvényes a figyelmeztetés. Ezen kívül felhőszakadásra, azaz intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadékra van esély Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.