Felhőszakadás és hőség veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2024. július. 22 13:23

Hétfőn az Alföld déli részén még másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt, kedden pedig az Északi-középhegyégben felhőszakadás veszélye miatt került kiadásra másodfokú figyelmeztetés.

Hétfőn és kedden is az Alpokalja és az Északi-középhegység nagyobb részének kivételével többfelé alakulhat 25 fok felett a napi középhőmérséklet. Ma még a Dél-Alföldön nagyobb területen érheti el, haladhatja meg a 27 fokot a középhőmérséklet értéke. A magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki a Hungaromet hétfőre Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyére. Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Komárom-Esztergom, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Hétfőn elszórtan, kedden elsősorban a Dunától keletre fordulhatnak elő zivatarok, melyek hétfő este szinte mindenütt lecsengenek. Az intenzívebb gócokat, egymást követő cellákat lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék, felhőszakadás (általában 25-30 mm, hétfőn egy-egy helyen 30 mm feletti, kedden néhol 50 mm feletti mennyiség hullhat), valamint erős, viharos (50-70 km/h, elvétve esetleg ezt meghaladó) széllökések, jégeső (1-2 cm feletti átmérővel) kísérheti. Hétfőn Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kivételével országszerte zivatarok és felhőszakadás veszélyére figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Kedden kiemelten az Északi-középhegység térségében a lassan mozgó, esetenként egymást követő zivatarokat akár villámárvíz is kísérheti. Kedden Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Somogy vármegye kivételével országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenégei miatt. Felhőszakadás veszélye miatt kedden másodfokú figyelmeztetés érvényes Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Békés vármegyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Magas középhőmérséklet miatt kedden elsőfokú figyelmeztetés érvényes Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyében.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás