Nagy területen másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2024. július. 28 11:45

Vasárnap eléri a felmelegedés a csúcspontját, majd egy hidegfront hatására mérséklődik a forróság. A front átvonulását néhol zivatarok kísérhetik.

Vasárnap tovább fokozódik a meleg. Az Északi-középhegység térségének kivételével 25 fok felett, a Kisalföldön helyenként, a középső és a déli országrészben nagy területen 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Magas középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Fejér, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében. Veszprém, Zala, Vas, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap délután egy hidegfront hatására először – várhatóan némiképp nagyobb számossággal – nyugaton, délnyugaton, majd késő délután, este északkeleten is kialakulhatnak helyenként zivatarok. Egy-egy cella másutt is előfordulhat. A zivatarokat általában viharos széllökés (60-75 km/h), intenzív csapadékhullás (10-25 mm), illetve jégeső (1-2 cm) kísérheti, azonban főként nyugaton, délnyugaton egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. Ezeket felhőszakadás (25-35 mm feletti csapadékmennyiség), viharos, erősen viharos széllökés (80-90 km/óra körüli széllökés) és nagyobb méretű jég (3 cm körüli átmérővel) is kísérheti lokálisan. Este az ország déli, délkeleti felében is előfordulhat a záporok mellett elvétve, minimális eséllyel zivatar, majd éjszakára lecseng a csapadéktevékenység. Vasárnap a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Felhőszakadás veszélyére Vas és Zala vármegyében figyelmeztetnek.

 

 

Hétfőre mérséklődik a meleg, már csak a délkeleti tájakon érheti el néhol a középhőmérséklet a 25 fokot.

Magas középhőmérséklet miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet hétfőre Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatással nem kell számolni. Kedden érkezik a következő front. Addig kellemes, nyugodt időre van kilátás.

A légnyomás nem változik.