Mutatjuk, mikor érkezik meg az idei nyár utolsó nagy hőhulláma

2024. július. 28 15:27

Júliusban már tapasztalhattunk egy rendkívül hosszú hőhullámot hazánkban. Vajon az augusztus kevésbé extrém hőmérsékletet tartogat vagy újabb tartós hőhullámra kell felkészülnünk.

Jelenleg kontinensünk nyugati, délnyugati tájai felett egy anticiklon alakítja az időjárást, arrafelé napos, száraz az idő, a hőmérséklet 6-10 fokkal az átlagos felett alakul. Közép-Európa felett viszont egy hidegfront vonul át, amely mögött észak, északnyugat felől hűvösebb levegő áramlik térségünkbe. Ennek köszönhetően a hét első napjaiban a hőmérséklet a július végén szokásos szintre csökken. A front átvonulása azonban jelentős csapadékkal nem jár, csak kisebb körzetekben alakulnak ki záporok, zivatarok.

A jövő hét közepén a hőség ismét terjeszkedni fog Közép-Európa irányába, szinte az egész kontinensen napos, száraz idő várható. Emiatt hazánkban is újabb hőhullám kialakulására kell számítani, de a július közepén tapasztalt hőség ekkor még várhatóan nem tér vissza. A csúcshőmérséklet 3-5 fokkal az átlagos felett alakul, 31, 36 fokos maximumokra számíthatunk.

Várhatóan augusztus 2-3-án egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront vonul át a kontinens felett, amely Európa északi felén kissé mérsékeli a forróságot, a hőhullám ezeken a napokon a mediterán térségbe húzódik vissza. A front átvonulása ezúttal akár nagyobb mennyiségű csapadékkal is járhat az Alpokban és a Kárpát-medencében is, de a csapadék mennyiségi és területi eloszlását illetően még nagy a bizonytalanság.

Augusztus 5-től kezdődően megint nagy kiterjedésű anticiklon alakul ki Európa felett, amely térségünkben is egyre inkább fokozza a kánikulát. A hőmérséklet már 6-10 fokkal az augusztus első felében szokásos felett valószínű. Ez pedig a júliusban tapasztalt hőhullámhoz hasonló hőséggel jár együtt várhatóan, jellemzően 33, 38, egyes napokon akár 40 fok körüli maximumok is előfordulhatnak.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.