Szombaton keleten, vasárnap nyugaton figyelmeztetnek zivatarok kialakulására

2024. augusztus. 03 10:26

Szombatra elhagyja térségünket a front, amely az északkeleti vármegyékben okozhat még zivatarokat, majd vasárnap már a Dunántúl területén kell inkább záporokra, zivatarokra számítani.

Szombaton az ország északkeleti harmadában helyenként valószínű zivatar, de a nyugati határszélen sem zárható ki egy-egy helyen dörgés, villámlás. A zivatarokhoz viharos széllökés (~60-80 km/h) és intenzív csapadék (~10-20 mm), valamint apró szemű jég (< 1-2 cm) társulhat. A déli, délutáni órákban Pest-megyében, valamint a Dunántúl északkeleti részén az északnyugati, a Bodrogközben az északira forduló szelet egy-egy átmeneti, 65 km/h körüli széllökés kísérheti.

Szombatra elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyében.

Vasárnap az ország nyugati felén fordulhatnak elő zivatarok a szombatihoz hasonló kísérőjelenségekkel.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt a Dunántúl teljes területére.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.