Nagy területen zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2024. augusztus. 08 11:22

Csütörtökön egy hidegfront vonul át hazánk felett, amelynek hatására elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok az országban. A Dél-Alföldön hőség veszélye miatt figyelmeztetés érvényes.

Csütörtökön a délelőtti, déli órákban a Dunántúl középső és északkeleti részein, a főváros tágabb környezetében helyenként, délután, este pedig csökkenő valószínűséggel északkeleten, illetve az Alföldön is van esély elvétve zivatar kialakulására. Ezzel együtt a késő délutáni, esti óráktól északnyugat felől újabb hullámban alakulhatnak ki helyenként zivatarok, először elsősorban a Dunántúl nyugati felében, majd északon, az éjszaka második felében, reggelig jellemzően északkeleten fordulhat elő egy-egy zivatar, másutt ennél is kisebb az esélye. Zivatarok környezetében viharos (60-75 km/h) szél, kis méretű jég (1-2 cm alatti átmérővel), intenzív csapadék (10-25 mm) előfordulhat.

A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt csütörtökön elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Csütörtökön a Dél-Alföldön helyenként 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, emitt Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken délután az ország északkeleti harmadában nem kizárt egy-egy mérsékelt zivatar, emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Pénteken a Dél-Alföldön helyenként 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, ezért Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.