Mutatjuk, mikor ér el minket a hőségzáró hidegfront

2024. augusztus. 11 15:06

Az előttünk álló hét nagy részében tartós hőhullámra kell felkészülnünk. Jelentősebb felfrissülésre vasárnaptól számíthatunk, amikor egy erősebb hidegfront vonul át hazánk felett.

Jelenleg Nyugat-, Délnyugat-Európa felett található egy anticiklon, amelynek hatására a kontinens északkeleti harmadának kivételével az átlagos felett alakul a hőmérséklet, sőt Franciaország nyugati részén és az Ibériai-félszigeten több helyen rekord magas érékeket regisztrálnak. Kontinensünk nagy részén száraz az idő, nagyobb esők csak Skandináviában és a balti államokban vannak.

A hét közepére az anticiklon Közép-Európa fölé helyeződik, amelynek hatására tovább fokozódik a hőség a régiónkban, számottevő csapadékra továbbra sem lehet számítani, csupán elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. Az Atlanti-óceán partvidékén már kissé mérséklődik a hőség.

Augusztus 17-én már megkezdődik az időjárási helyzet átalakulása, Északnyugat-Európát egy markáns hidegfront éri el, ott jelentősen visszaesik a hőmérséklet, ugyanakkor kontinensünk középső és keleti területein még folytatódik a hőhullám, a csúcshőmérséklet 32-39 fok között lesz a jellemző.

A front augusztus 19-re átvonul térségünk felett, több fokkal visszaesik a hőmérséklet a térségünkben is, már 30 fok alatti maximumok várhatók. A hidegfront átvonulásával hosszú idő után jelentősebb csapadék érkezhet hazánkba, de ennek mennyisége és területi eloszlása nagyon bizonytalan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.