Zivatarokra és a legmagasabb fokú hőségre figyelmeztetnek

2024. augusztus. 14 12:42

Országszerte hőségre figyelmeztetnek, délen már harmadfokú figyelmeztetés érvényes. A délutáni óráktól helyenként kialakulhatnak frissítő záporok, zivatarok.

Szerdán és csütörtökön az északkeleti területek kivételével nagy területen 25 fok feletti, az ország döntő részén 27 fok feletti, a Dél-Alföldön, Dunántúl délkeleti területein 29 fok fok körüli napi középhőmérséklet valószínű. Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt szerdára Bács-Kiskun, Baranya, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokút Somogy, Békés, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére. Elsőfokú figyelmeztetés pedig Vas, Zala, Nógrád, Heves és Hajdú-Bihar vármegyében érvényes.

Szerdán estig, késő estig a Dunántúlon és a Dél-Alföld térségében néhol alakulhatnak ki zivatarok viharos (60-85 km/h) széllökés, jégeső (2 cm körüli vagy alatti), illetve nyugaton intenzív csapadék (15-25 mm) kíséretében. Kis valószínűséggel egy-egy helyen légzuhatag is előfordulhat (> 90 km/h széllökéssel) délután, este.

A zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt elsőfokú figyelmeztetés van Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka az említett területeken kívül, egyre inkább északkeletebbre, súlypontjával a középső országrészben, majd északkeleten alakulhatnak ki helyenként zivatarok lokálisan intenzív csapadékkal (15-25 mm). Csütörtökön napközben helyenként számíthatunk zivatarokra az országban a szerdaihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes csütörtökön.

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt csütörtökön Fejér, Bács-Kiskun, Baranya, Tolna és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokút Somogy, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére. Elsőfokú figyelmeztetés pedig Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében érvényes.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.