Hat vármegyében már a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2024. augusztus. 16 11:00

Tovább erősödik a hőség az országban. Szombaton az ország déli felén a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés érvényes. Elszórtan már zivatarok is kialakulnak.

Pénteken és szombaton az ország nagy részén 27 fok körüli vagy feletti, a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérséklet valószínűsíthető. Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt pénteken Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokút Somogy, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves és Hajdú-Bihar vármegyére. Elsőfokú figyelmeztetés pedig Vas, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében érvényes.

Pénteken napközben az északkeleti megyékben, illetve az északnyugati határ közelében fordulhat elő zivatar, emiatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Győr-Moson-Sopron, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Az éjszaka második felében, hajnalban az északnyugati tájakon növekszik az esély zivatar kialakulására. Szombaton elszórtan lehetnek zivatarok, nagyobb számossággal az északi országrészben. A déli tájakon kevesebb zivatar valószínű, a jelenlegi kilátások alapján délnyugaton a legkisebb az esély kialakulásukra. A zivatarokat viharos széllökés (60-80 km/h, egy-egy helyen ennél nagyobb is, erre a déli tájakon nagyobb az esély), jégeső (2 cm alatti átmérővel) és intenzív csapadék (10-25 mm) kísérheti, holnap az északnyugati, északi tájakon lokálisan felhőszakadás (> 25-30 mm) is lehet. Szombaton Somogy, Zala és Baranya vármegye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenégei miatt. Felhőszakadásra Győr-Moson-Sopron vármegyében figyelmeztetnek szombaton.

Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt szombaton Somogy, Bács-Kiskun, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokút Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest, Veszprém, Komárom-Esztergom, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyére. Elsőfokú figyelmeztetés pedig Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.