Felhőszakadásra, magas középhőmérsékletre és zivatarokra figyelmeztetnek

2024. augusztus. 18 11:48

Hazánk nagy részén továbbra is kedvezők a feltételek felhőszakadással kísért zivatarok kialakulásához. A hőség fokozatosan kelet felé húzódik vissza.

Szombat délutántól, késő délutántól dél felől ismét egyre többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, a déli tájakon akár heves zivatar is előfordulhat, amelyeket 90-100 km/órát meghaladó széllökések kísérhetik. Vasárnap az egész országban legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A Dunántúl északnyugati részén, valamint az Északi-középhegységben 25 fok körüli, az ország többi részén továbbra is 27 fok körüli vagy feletti, elsősorban a Dél-Alföldön, illetve a Dunántúl délkeleti területein 29 fok körüli napi középhőmérsékletre számíthatunk. Harmadfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet magas középhőmérséklet miatt vasárnapra Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyére, másodfokút Somogy, Baranya, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére. Elsőfokú figyelmeztetés pedig Győr-Moson-Sopron, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka is aktív marad a légkör, dél felől észak felé vonulnak a zivatarcellák, a Dunántúlon ismétlődő jelleggel várható zivatartevékenység. Hétfőn délelőtt átmenetileg csökken a zivatarok számossága, majd a déli óráktól ismét kedvezőek lesznek a feltételek – főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében – zivatarok kialakulásához, amelyek ismétlődő jelleggel akár több hullámban várhatók. Délkelet felé haladva csökken a csapadékhajlam. A zivatarokat vasárnap és hétfőn is elsősorban felhőszakadás (25-40 mm feletti; lassan mozgó kifejezetten intenzív zivatarokból, illetve egymást követő gócokból néhol akár 50-60 milliméternél is több hullhat) kísérheti, de jégeső (általában 2 centimétert nem meghaladó), illetve környezetükben átmeneti viharos széllökések (60-90 km/h) is előfordulhatnak. Hétfőn zivatarok veszélyére Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye kivételével elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás veszélye miatt a Dunántúlon, valamint Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés hétfőn.

Magas középhőmérséklet miatt Csongrád-Csanád és Békés vármegyében másodfokú, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.