Szeptember eleji rekorddömping

2024. szeptember. 05 16:38

Mióta elkezdődött szeptember, még nem volt olyan nap, hogy ne dőlt volna meg valamelyik napi rekord. A szokatlan ősz eleji kánikulának lassan vége, hamarosan az időjárás is észbe kap, hogy milyen évszak van.

Az időjárás nem ismeri a naptárt. Hiába van már szeptember, az őszre még egyáltalán nem emlékeztet. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a hónap kezdete óta minden nap születtek új melegrekordok. A minimumok és maximumok, az országos és a fővárosi szélsőértékek között is találunk idei értéket.

Szeptember 1-én Budapest Lágymányoson mindössze 24 fokig csökkent a hőmérséklet, amely új fővárosi és egyben országos rekord is. A korábbi legmagasabb minimum-hőmérséklet 22,8 fok volt, amit 2015-ben Pécs Árpádtetőn mértek, míg Budapesten, a szintén 2015-ben Budapest János-hegyen mért 22,2 fokot váltotta a mostani érték.

Szeptember 2-án is új legmagasabb minimum-hőmérsékleteket avathattunk, Bodán 22,9 fok volt, amely egy 1942-es rekordot adott át a múltnak. 82 éve ugyanis Szarvas Bikazugon volt a legenyhébb a hajnal, akkor 22,5 fokig csökkent a hőmérséklet. Budapesten sem lehetett fázni, a János-hegyen 21,8 fokot mért a HungaroMet, amely a Budapest Lágymányos állomáson, 2019-ben mért 21 fokot váltotta.

Szeptember 3-án már igazán bővelkedtünk az új szélsőértékekben, minden napi melegrekord megdőlt. A János-hegyen ezúttal is trópusi volt az éjszaka, 22,7 fokig süllyedt a hőmérséklet, ez pedig új országos és fővárosi csúcs is. 68 éve, 1956-ban mérték a korábbi 22,1 fokos rekordot Pannonhalmán, míg a 20 fokos budapestit Budapest Budakeszierdő állomáson csaknem száz éve, 1929-ben. Napközben aztán ezen a napon eddig soha sem tapasztalt magasságba kúszott a hőmérő higanyszála, hiszen Körösszakálon 36,5 fokig melegedett a levegő. Ez másfél fokkal előzi a korábbi 35 fokos csúcsot, amelyet 95 évvel ezelőtt, 1929-ben, Szerepen mérhettünk, és 1944-ben Békéscsabán is csak beállítani sikerült, felülmúlni akkor nem. De Budapesten is izzasztó volt a hőmérséklet, 35,1 fokkal Budapest Újpest vette át az első helyet Budapest Budatéténytől, ami az 1949-ben mért 34,5 fokkal állt eddig a dobogó felső fokán.

Szeptember 4-én aztán folytatódott a sor, ugyancsak négy új rekordot hozott a szerdai nap. Bár Pécs Árpádtető néhány nappal korábban vesztett egy rekordot, most szerzett is egyet gyorsan helyette, ugyanis az országban ott volt a legmelegebb a szerda hajnal, mindössze 22,8 fokig csökkent a hőmérséklet, ami a 21,4 fokos, 2009-es Szeged belterületen mért értéket váltotta. János-hegy nem sokkal lemaradva, 22 fokkal bezsebelte az új fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérséklet címet, amelyet korábban Budapest Lágymányos birtokolt, 20,5 fokkal, 2012 óta. Délutánra ismét az egekbe szöktek a maximumok, Baja Csillagvizsgáló állomáson pontosan 36,2 fokig, amely új napi országos rekord. Budapest Újpesten pedig 35,5 fokot mértek a HungaroMet műszerei, amely új fővárosi rekord lett. Mind az országos, mind a budapesti címet korábban Budapest Budatétény tudhatta a magáénak, ahol 1948-ban 34,1 fokot regisztráltak.

A hét végéig még 30 fok fölé emelkednek a maximumok, de a magas értékek miatt várhatóan már nem fog újabb napi maximum rekord születni, a jövő hét elejétől pedig elkezdünk közelíteni az ősziesebb értékekhez, hétfőtől markánsabb változás állhat be időjárásunkba.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.