Zivatarra, viharos szélre, további esőzésre figyelmeztetnek

2024. szeptember. 16 10:34

Hétfőn még a déli, délnyugati vármegyékben további nagy mennyiségű csapadékra kell számítani. A Dunántúlon továbbra is többfelé lesz viharos a szél.

A csapadékzóna egyre inkább délnyugat, nyugat felé vonul a hétfői nap során, így arrafelé nagyobb területen eshet jelentős mennyiségű eső (10-15 milliméternél több). Elsősorban a Dunántúl középső és déli részein, valamint a nap első felében a Duna-Tisza közén 20 milliméter feletti csapadék valószínű. Intenzív záporokból az említett részeken lokálisan 20 mm-t jelentősen meghaladó csapadékra is van esély. Estére, késő estére egyre inkább szűnik, mérséklődik a tartós eső. Nagy mennyiségű csapadékra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet hétfőre Veszprém, Zala, Somogy, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun vármegyére.

Hétfőn a Dunántúl északi felében időként megközelíthetik, elérhetik a legerősebb széllökések a 70 km/órát, majd délutántól mérséklődik szél, emiatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Somogy vármegyében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 

Hétfőn a déli óráktól a délkeleti, déli országrészben egy-egy helyen megdörrenhet az ég, erre a legnagyobb esély Bács-Kiskun megyében van, ezért ott elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Keddre virradóan főleg az ország keleti felében, harmadában nagyobb terület képződhet pára, köd, amelyek hatására átmenetileg kedvezőtlen látási viszonyokra számíthatunk.

Kedden az ország nagy részén veszélyes időjárási jelenség már nem várható. Délutántól az északi, északkeleti országrészben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket erős széllökések (40-55 km/h), lokálisan intenzívebb csapadék (10-15 mm), esetleg aprószemű jég kísérhet. Zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Este egy hidegfront éri el hazánkat, majd benyúlik a Dunántúl fölé. Ez a front azonban a jelentősebb lehűlést nem hoz. A frontérzékenyek tapasztalhatnak kellemtlen tüneteket. Ilyenkor növekszik a a reakcióidő és fáradékonyság is tapasztalható.

A légnyomás csökken.