Már 112 emberéletet követelt az özönvíz Nepálban

2024. szeptember. 30 20:40

Nepálban az özönvízszerű esőzések, árvizek és földcsuszamlások következtében eddig legalább 112-en haltak meg, és súlyos károk keletkeztek a Katmandu-völgyben.

Szokatlanul erős monszunrendszer okozza a rendkívül szélsőséges időjárási eseményeket Nepálban. A tudósok rávilágítottak az éghajlatváltozás növekvő szerepére, amely az ilyen időjárási eseményeket gyakoribbá és súlyossabbá teszik a régióban. 
Katmandu nagy része mostanra víz alá került, a Bagmati folyó jóval a veszélyes szint fölé duzzadt. A könyörtelen felhőszakadás során több, mint 340 milliméter eső esett a Katmandu-völgyben, és a Nepál keleti és középső részének folyói, beleértve a Narayanit és a Sunkoshit, szintén veszélyesen magasak.
A példátlan árvíz a fővárosban is komoly problémákat okoz, mentőalakulatok küzdenek az emelkedő vízben a lakosok evakuálásáért. A nepáli kormány helikoptereket és csónakokat mozgósított, hogy megmentsék az otthonaikban rekedt polgárokat, miközben a víz folyamatosan emelkedik. 

Nepál gyors urbanizációja, különösen Katmanduban, számos környezeti kihívást hozott magával. Mivel a természetes vízelnyelő területeket, mint például a vizes élőhelyeket és az ártereket betonszerkezetek váltották fel, a városok elveszítették az árvizek elleni kritikus ütközőzónáikat. A rosszul megtervezett települések és az árvízveszélyes területeken burjánzó építkezések azt jelentik, hogy a vízelvezető rendszerek nem képesek megbirkózni azzal a vízmennyiséggel, amely a mostani szélsőséges időjárási esemény alkalmával lezúdult.

A Nepált magában foglaló Hindu Kush Himalája régióban az elmúlt években egyre több szélsőséges időjárási esemény volt tapasztalható. A 2023-as és 2024-es súlyos monszunévek nagymértékű pusztítást okoztak, az árvizek és földcsuszamlások milliókat érintenek a régióban.
A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az évszázad végére Ázsiában várható a legnagyobb csapadékváltozás világszerte. Nepál, valamint szomszédai, Banglades, Kína és India egyike annak a tíz országnak, amelyekben a legnagyobb lesz a szélsőséges csapadék esélye 2100-ra. 

Nepáli árvíz 2024. szeptember 30-án. Képek forrása: AFP.
A Science folyóiratban az év elején megjelent kutatás rávilágított arra, hogy az éghajlatváltozás nemcsak intenzívebb csapadékhoz, hanem nagyobb változékonysághoz is vezet, a hosszabb száraz időszakokat pedig szélsőséges felhőszakadások tarkítják. Ez a megnövekedett változékonyság új kihívások elé állítja az időjárás-előrejelzést és a katasztrófákra való felkészülést, ami megnehezíti a közösségek és az ökoszisztémák alkalmazkodását.
Ezekkel a növekvő kockázatokkal szemben a korai figyelmeztető rendszerek fejlesztése és az időjárás-előrejelzések pontosságának növelése segítséget nyújthat. A szakértők szerint azonban átfogóbb tervezés és az éghajlatváltozásnak ellenálló infrastruktúrába való befektetés nélkül Nepálnak továbbra is egyre nagyobb veszteségekkel kell szembenéznie a szélsőséges időjárás miatt. A régió éghajlatváltozással szembeni sebezhetősége minden monszun idején újabb pusztítást hozhat.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szerdáig nem kell fronthatástól tartani. Akkor érkezik egy újabb ciklon.
A Dunántúlon a csapadék hatására alacsony - közepes szintre csökkent a parlagfű pollenkoncentrációja, míg keleten és a főváros környezetében a nagyon magas szintet is elérheti.

A légnyomás csökken.