Jelentős károkat okozott a keleti bestia Angliában

2018. március. 09 11:27

A múlt héten a "Keleti Bestia" (angolul: beast from east) fagyos levegője hatalmas károkat okozott a tengeri élővilágban az Egyesült Királyság partjai mentén.

A tudósok szerint a vízhőmérséklet a hideg betörés alkalmával egy pillanat alatt csökkent le jelentősen.

A közösségi médiában megjelent képek a halott rákfélék halmait mutatják. Homárokat, kagylókat, és a tengeri csillagokat mosott partra a víz az Északi-tengerből, Angliában. A tudósok szerint a tengeri állatok akkor hullottak el, amikor a vízhőmérséklet a hideg betörés pillanatában rövid idő alatt jelentősen csökkent. A múlt héten a tengervíz hőmérséklete 3 Celsius-fokot csökkent, ami miatt az élőlények elhúzódtak, összekuporodtak és csökkentették aktivitási szintjüket. Ez kiszolgáltatottabbá teszi őket a háborgó tengerben. A nagy hullámok elmozdították őket, és a viharos időjárás miatt a partra sodródtak. A nagyobb állatok, mint a delfinek, kevésbé helyhez kötöttek és el tudnak úszni, ha az életükről van szó. Így ők könnyen megmenekülhetnek ilyen időben is.

A természetvédők és a halászok most összeállnak, hogy megmentsék a még életben maradt homárokat és más rákokat. Bár a halott tengeri állatok látványa a tengerparton nyomasztó, a biológusok szerint minden faj gyorsan pótolja elveszett tagjait. A tenger világa gyorsan regenerálódik; az elhagyott élettereket gyorsan átveszik és benépesítik az élőlények.


Hogy maradnak-e hosszútávú következményei az eseménynek? Az majd csak később derül ki. De reméljük ez az időjárás szokatlan, ritkán ismétlődő esemény marad.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Frontmentes idő várható. Ma a kellemetlen tünetek fokozatosan elmúlnak. A sok eső miatt mérséklődött a pollenterhelés.

A légnyomás csökken.