Heves zivatarok kialakulásának is megvan az esélye

2018. április. 12 11:01

A késő délutáni, esti órákban nyugat felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat. Hatására a nyugati területeken záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk.

A csütörtök délutáni, esti órákban elsősorban a Dunántúl keleti felében akár egy-egy intenzív vagy heves (90 km/óra feletti széllökés, 2 centimétert meghaladó jégátmérő) zivatar is kialakulhat. Zivatarokra nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon az esti, késő esti óráktól számíthatunk, egy-egy heves zivatar kialakulására is van esély. A zivatarok vagy zivatar zóna környezetében viharos (> 80 km/óra) szél, néhol nagyobb méretű jég (2 centimétert meghaladó jégátmérő) és lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (> 15-20 milliméter) valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a dunántúli megyékre a várható zivatarok miatt.

A zivatarrendszer fokozatosan északkeletre helyeződik, az éjféli órákat követően a középső országrészben, a péntek hajnali, reggeli órákban az északkeleti területeken valószínű előfordulása, helyenként 55-65 km/óra széllökés kíséretében. Északkeleten a péntek délelőtti órákban kialakulhatnak még zivatarok, a déli, kora délutáni órákban egy-egy heves (> 90 km/óra feletti széllökés, centimétert meghaladó jégátmérő) zivatarra is van esély.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.