Hallott már a meteocunamiról?

2018. május. 26 8:12

Áprilisban két meteocunami alakult ki a Michigan-tavon egy nap alatt. A meteocunami emberéleteket veszélyeztet és komoly károkat okozhat a part menti ingatlanokban is.

A múlt hónapban egyetlen nap alatt két meteocunami ért partot a Michigan-tó keleti oldalán. Az újonnan bemutatott modell rávilágít a jelenség evolúciójára.

A meteocunami egyfajta szökőár, de valójában nem egy víz alatti földrengés hatása kelti. A forrás meteorológiai eredetű – erről kapta a nevét is. A zivatarok sok meteocunami kialakulásának ösztönzői. Mivel egy kiugróan nagy széllökés és a légköri nyomás változása szükséges a ritka jelenség kialakulásához.

Április 13-án zivatarok hadai vonultak át az északi Michigan-tavon és járultak hozzá egy meteocunami fejlődéséhez.

A Michigan-tó vízszintjének gyors emelkedését figyelték meg a Michigan-i Ludingtonban, ahol a meteocunami rövid időre vízzel terítette be a hullámtörő gátat.

A GLERL elmondta, hogy Ludington vízmércéje 50 centiméteres vízszint emelkedést jelentett. Azt is megjegyezték, hogy ez a mérés olyan kikötőben történt, amely védett volt, így a növekedés a Michigan-tó nyílt vizén ennél jóval magasabb lehetett.

A NOAA Nagy Tavak Környezetvédelmi Kutató Laboratóriuma (GLERL) bemutatta a meteocunami modellezését egy látványos animáción a Twitteren. A modellezett eredményeken látszik, hogy ugyanazon a területen kétszer fordul elő a jelenség, jelezve, hogy a két különálló meteocunami alakult ki a területen áthaladó viharok hatására.

A meteocunami károkozása minimális volt, de egyes kikötőkben keletkeztek károk a gyorsan növekvő és csökkenő vízszint miatt.

A meteocunami a Nagy Tavakon veszélyes jelenség, amely pusztító és halálos is lehet.

Ezek olyan szokatlanul gyors változások a vízszintben, amelyek képesek az embereket elzárni vagy elönteni a tengerparton. Károsíthatja a vízparti ingatlanokat, megzavarja a parton tartózkodókat és erős áramlatokat hoz létre.

A zivatarok hozzák létre a meteocunamik mintegy 80 százalékát. Egy olyan hullám jön létre, amely a vihar mellett mozog. Ha a hullám és a vihar ugyanolyan sebességgel mozog, a cunami nagyobb és potenciálisan rombolóbb lehet. A meteocunami növekedése tovább fokozódik, mikor belép a sekély vizekbe.

Körülbelül 100 meteocunami fordul elő a Nagy-Tavakon évente, a legtöbb szerencsére kicsi. A nagyobb, roncsoló meteocunamik átlagosan évtizedenként egyszer fordulnak elő.
A nagy tavakon a meteocunami események nagyrészt a késő tavaszi és nyári hónapokban történnek, amikor a zivatarok a legaktívabbak ebben a régióban.
A legutóbbi halálos meteocunami a Nagy Tavaknál 2003. július 4-én történt. Hét ember halálát okozta Sawyerben, Michigan államban. Először a sodró parti áramlatokat hibáztatták, amíg meg nem állapították, hogy a meteocunami volt az ok.

A meteocunami nem kizárólagos a Nagy-Tavakra jellemző jelenség. A világ minden táján előfordul, így például hazánkban a Balatonon és a Tisza-tavon is megfigyelhető egy-egy hevesebb zivatar átvonulásánál. A tudósok remélik, hogy további kutatások során sikerül egy meteocunami előrejelző és figyelmeztető rendszert kialakítani.

 

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.