Nagy területen, heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2018. július. 05 12:00

A nyugat felől közeledő hidegfront hatására az ország egyre nagyobb területén kedvezővé válnak a feltételek intenzív záporok, zivatarok kialakulásához.

Csütörtökön a nap második felében az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar térségében, valamint az Északi-középhegység nyugati részén már kialakulhat helyenként zivatar. Ezek között egy-egy intenzívebb is lehet, amelyet viharos szél (60-70 km/óra), lokálisan jelentős mennyiségű csapadék (akár 10-20 milliméter), valamint kisebb méretű jég kísérhet.

A péntek hajnali óráktól eleinte főként a Dunántúlon intenzív záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk.

Pénteken napközben folytatódik a zivatartevékenység, országszerte kialakulhatnak hevesebb zivatarok, nagyobb számban a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység területén, legkisebb eséllyel az ország délkeleti megyéiben. A zivatarokhoz felhőszakadás (20-40 milliméter), nagyobb méretű jég (nagyobb, mint 2 centiméter), valamint viharos széllökés (70-90 km/óra) társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre négy alföldi megye kivételével elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint a heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.