Jön az év első hőhulláma az Ibériai-félszigeten!

2019. május. 09 13:53

Spanyolországban és Portugáliában ezen a hétvégén és a jövő héten egyre inkább valószínűsíthető az első tavaszi hőhullám bekövetkezése.

Európa nagy része az északról érkezett hideg légtömeg hatása alatt állt az elmúlt időszakban, és a hőmérséklet eddig sem volt különösebben meleg, a hétvégén és a jövő hét elején pedig újabb hideg hullám várható. Az Ibériai-félszigeten azonban kellemesebb az időjárás: Spanyolország és Portugália egyes részein a hőmérséklet valószínűleg jóval 30 °C fölé emelkedik a jövő hét elején!

Térlépen: a várható hőmérsékleti maximum vasárnap délután az Ibériai-félszigeten

A hétvégén az Atlanti-óceán és Nyugat-Európa fölött egy anticiklon alakul ki, és a jövő hét elején jelentősen megerősödik, ami a régió nagy részén biztosít stabil időjárást. A magasabb légrétegekben az ilyenkor szokásosnál +8 ° C-kal lesz melegebb, vasárnap pedig akár +16 ° C-kal és hétfőn már +18 ° -kal. Ez valószínűleg némileg csökken ezt követően, de hosszú ideig is az átlag felett maradhat.

Térlépen: a várható hőmérsékleti maximum jövő hét szerda délután az Ibériai-félszigeten

A nappali csúcsok a régió nagy részén, Dél- és Délnyugat-Spanyolországban, valamint Portugália nagy részén akár 34-35 °C-ig is emelkedhetnek.

Nagyon valószínű, hogy Spanyolország és Portugália most tapasztalja meg az év első jelentős hőhullámát.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás