Viharos szélre, kiadós esőre figyelmeztetnek

2019. május. 12 10:47

Vasárnap a nyugati megyékben várhatók viharos erejű széllökések, hétfőn északnyugaton másodfokra emelkedik a figyelmeztetés szintje. 24 óra alatt nagy mennyiségű eső eshet délnyugaton.

Vasárnap a nap második felében a Dunántúl keleti harmadában, a Duna vonalában és az Északi-középhegység nyugati részén szórványos zivatarok valószínűek átmeneti szélerősödés (55-70 km/óra) kíséretében, illetve egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadékkal (20-30 milliméter). Hétfőn az Alföld déli, délkeleti megyéiben alakulhat ki elszórtan zivatar, a vasárnapihoz hasonló paraméterekkel.

Vasárnap délután a Nyugat-Dunántúlon fokozatosan viharossá (70-80 km/óra) fokozódik az északi szél. Éjszaka és hétfő délelőtt a viharos erejű szél által érintett terület növekszik, és a legerősebb lökések sebessége kissé tovább nő: hétfőn a Dunántúl teljes területén és északkeleten a lökések elérhetik a 70, az Alpokalján (valamint a Bakony magasabb részein és a Balaton partján) a 90 km/órát.

Hétfő éjfélig a Dunántúl délnyugati megyéiben területi átlagban 20-30 milliméter csapadékra lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra vonatkozóan a viharos erejű szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékre.

Hétfőre vonatkozóan, ugyancsak a viharos erejű szél miatt elsőfokú figyelmeztetést Komárom-Esztergom, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre adtak ki, másodfokú figyelmeztetés pedig Győr-Moson-Sopron és Vas megyékre van érvényben.

24 óra leforgása alatt több mint 20 milliméter csapadék várható Zala, Somogy és Baranya megyékben, ezeken a területeken elsőfokú figyelmeztetés érvényes a lehulló csapadékmennyiség miatt a hétfői napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás