Egyre csökken a légszennyezettség a járvány miatt

2020. március. 15 0:06

A COVID-19 vírus kapcsán sokfelé bevezetett szigorú korlátozások egy mellékhatása az egyre tisztább levegő.

A Copernicus Sentinel-5P műhold adatai alapján jelentős visszaesés tapasztalható a légszennyezettségben Olaszország területén, főként Észak-Olaszországban. Mindez az új típusú koronavírus (COVID-19) következménye.

Az alábbi animáción a nitrogén-dioxid-kibocsátás változása látható 2020. január 1. és március 11. között, 10 napos mozgó átlagot használva:

Felvétel: ESA/Youtube

Jól látható a visszaesés a nitrogén-dioxid-kibocsátásban, főként az északi területeken, ahol elsőként jelent meg nagy számban a vírus, ezzel összefüggésben itt rendeltek el elsőként szigorú szabályozásokat a betegség megfékezésére. A január elején és a március elején mért értékek összehasonlítása:

Egy korábbi, február 24-i térképpel összevetve a március 8-i állapotot, még inkább szembetűnő a változás:

A nitrogén-dioxid egy gáznemű légszennyező anyag, mely leginkább a fosszilis tüzelőanyagok égésekor, erőművek, ipari tevékenység, járművek által, valamint fűtéskor kerül a légkörbe. Súlyosbíthatja a légzőszervi problémákat.

Kínában hasonlóan szembetűnő visszaesés mutatkozik: az elmúlt 15 év legalacsonyabb értékeit mérik. Nitrogén-dioxid-koncentráció január 1-20 között, valamint február 10-25 között:

Képek forrása: Severe Weather Europe

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.