Felhőszakadás, jégeső várható, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2020. június. 13 11:21

A hétvége folyamán fülledt időre számíthatunk. Szombaton szórványosan, majd vasárnap ismét több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok.

Szombat délután, este legnagyobb eséllyel a Győr-Szeged és Salgótarján-Debrecen vonalak közötti sávban alakulhatnak ki szórványosan zivatarok (azaz legnagyobb valószínűséggel az említett sávban képződhetnek, de másutt sem kizárt). A délnyugati országrészben szombaton nem várható zivatartevékenység. A zivatarokat felhőszakadás kísérheti, többnyire 20-40 milliméter közötti csapadék eshet, de néhol a 40, 50 milliméter feletti mennyiség sem kizárt. Emellett viharos szél is társulhat a csapadékgócokhoz, valamint károkozó, 90 km/óra feletti szélroham is kialakulhat. Helyenként nagyméretű (2 centiméternél  nagyobb) jégre is lehet számítani. Az éjszaka első felében még a Győr-Szeged sávban lehetnek zivatarok, majd várhatóan megszűnik a villámtevékenység. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hevesebb zivatarok veszélye miatt Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére a szombati napra vonatkozóan. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Tolna megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélye miatt. A felsorolt területeken felhőszakadás is lehet, emiatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap már több helyen, és nagyobb területi lefedettség mellett várható zivatarok kialakulása a késő délelőtti, déli óráktól kezdődően, többnyire a szombatihoz hasonló kísérőjelenségekkel. Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.