Nyolc megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a heves zivatarok miatt

2020. június. 14 11:04

Észak felől egy hidegfront közelíti meg hazánkat, amelynek hatására nagyobb területen várható hevesebb záporok, zivatarok kialakulása.

Vasárnap a késő délelőtti, déli óráktól ismét zivatarok kialakulása várható nagy területi lefedettség mellett. A legtöbb és legintenzívebb zivatarok továbbra is az északnyugat-délkelet sávban várhatóak. A zivatarokat felhőszakadás kísérheti, többnyire 20-40 milliméter közötti csapadék eshet, de néhol a 40, 50 milliméter feletti mennyiség sem kizárt. Emellett viharos szél is társulhat a csapadékgócokhoz, néhol akár 90 km/óra feletti szélrohamok is előfordulhatnak. Helyenként nagy méretű -2 centimétert meghaladó jégszemekkel- jégre is lehet számítani. Csökkenő számban éjszaka is lehetnek elszórtan zivatarok. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hevesebb zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest, Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére, vasárnapra vonatkozóan. Az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok és felhőszakadás miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn várhatóan kisebb területen és kevésbé intenzív zivatarok alakulhatnak ki, a legnagyobb valószínűséggel keleten, legkisebb eséllyel pedig északnyugaton. A zivatarokat hétfőn is elsősorban felhőszakadás kísérheti, de néhol akár viharos széllökések és nagyobb méretű jég is előfordulhat. Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok miatt, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt pedig Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.