Nap képe: lencsefelhők

2020. december. 12 11:29

Különleges felhőformációt sikerült megörökíteni december 9-én, a spanyolországi Granadában, a Sierra Nevada hegylánc lábánál.

Ez a látványos felhőfajta az úgynevezett altocumulus lenticularis, más néven lencsefelhő. Kialakulásához több körülmény együttállása szükséges.

A föld felszínén haladó levegő akadályoknak ütközik, melyek megzavarják áramlását, az akadályok környékén turbulenciák alakulnak ki. Természetes eredetű akadályok például a hegyek, dombok, de az ember által létrehozott épületek, szerkezetek is elérhetik ugyanezt a hatást. Amikor egy viszonylag nedves, stabil állapotú levegő áramlik egy hegy körül, a hegy áramlással ellentétes oldalán egy sor nagyméretű állóhullám alakul ki (melyek felhőmentes esetben láthatatlanok maradnak). Ha ezen a hullámsorozaton  valahol a hőmérséklet a harmatpont alá esik, a levegő nedvessége kicsapódik, és lenticularis felhőket képezhet. Látványos formációk jönnek létre, pár éve például az indonéziai Sinabung vulkán galléros felhőkalapot növesztett magára.

Fotó: Guido Montanes Photography

Fotó: J. Ignacio Cuenca

Fotó: Manuel Rodriguez

Képek forrása: SWE / Quetiempohace

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.