Heves zivatar és felhőszakadás kialakulására figyelmeztetnek

2021. május. 24 11:59

Hétfőn estétől ismét egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek az ország nyugati és középső területein zivatarok kialakulásához, északnyugaton akár heves zivatar is előfordulhat.

Hétfőn a nap nagyobb részében veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. A késő délutáni, kora esti óráktól azonban délnyugat felől labilizálódik a légkör, a Dunántúlon egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Késő este északnyugaton heves zivatarok, valamint felhőszakadás kialakulására is van esély. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre heves zivatarok várható kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron és Vas megyére, Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás lehetőségére Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyében figyelmeztetnek. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszaka folyamán főként az ország északi felén várhatók zivatarok, melyek között egy-egy heves zivatar is lehet. Reggelig a zivatartevékenység fokozatosan az ország északkeleti harmadára helyeződik át. Az intenzívebb zivatarokat felhőszakadás, viharos széllökés (jellemzően 60-80 km/óra, de akár 80 km/órát meghaladó széllökés is lehet), valamint jégeső (1-2 centiméter) is kísérheti. Kedden napközben északkeleten és a Tiszántúlon lehet zivatarok kialakulására számítani, melyeket intenzív csapadék (akár 10-20 milliméter), viharos széllökések (60-80 km/óra) és kisebb méretű jég (1-2 centiméter) kísérhet. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes kedden zivatar kialakulásának veszélye miatt Somogy és Baranya megye kivételével az egész országban.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.