Zivatar és felhőszakadás jön a hétvégén, figyelmeztetés érvényes

2021. május. 29 10:59

Kedvezőek lesznek az időjárási feltételek záporok, zivatarok kialakulásához. Eleinte főként a keleti, majd vasárnap már a középső megyékben is számítani kell előfordulásukra.

Szombaton a Budapest-Békéscsaba vonaltól északkeletre, illetve a Nyugat-Dunántúlon a záporok mellett elszórtan zivatarok kialakulása várható. Nagyobb számban az Északi-középhegység középső és keleti tájain számíthatunk a déli óráktól zivatarokra, melyek délután fokozatosan dél, délkelet felé terjednek. Zivatarok környezetében helyenként jégeső (2 centiméter alatti átmérővel), nagy mennyiségű (rövid idő alatt akár 25 milliméter feletti) csapadék várható, egy-egy helyen viharos (60-80 km/óra) szélroham sem kizárt. Az esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Pest, Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Felhőszakadás miatt Heves, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés szombaton. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Vasárnap a déli óráktól a szombatinál több helyen ismét zivatarok kialakulására kell számítani, legkisebb valószínűséggel a Nyugat-Dunántúlon. Az intenzív gócokhoz jégeső (2 centiméter alatti átmérővel), viharos széllökés (60-70 km/óra) társulhat, az északkeleti harmadban rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (20 milliméter feletti) is előfordulhat. A zivatartevékenység az esti órákra fokozatosan megszűnik. Vasárnap három nyugati megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás miatt Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.