Trópusi viharok ostromolják Florida partjait

2021. augusztus. 14 15:59

Figyelmeztetéseket adtak ki Floridára a Fred trópusi vihar érkezése miatt, majd jövő hét közepén már újabb trópusi ciklon érkezését jelzik a szakemberek.

A Fred névre keresztelt trópusi vihar hamarosan eléri az Egyesült Államok szárazföldi területeit, miután komoly esőzések kíséretében elhagyta Kubát. Amellett, hogy a trópusi tevékenység a napokban fokozódik az Atlanti-óceán trópusi területin, a NOAA (Amerikai Óceán-, és Légkörügyi Hivatal) előrejelzése 65 %-os valószínűséggel az átlagosnál továbbra is erősebb hurrikánszezont jelez, amelyet a La Nina jelenség és a nagyon meleg atlanti vizek is támogatnak.

Térkép forrása: severe-weather.eu

A Fred trópusi vihar a floridai partokhoz közeledve fokozatosan erősödik, várhatóan komoly esőzéseket és áradásokat fog okozni a régióban. Florida nyugati és déli partvidékén akár 100-150 milliméternyi eső is lezúdulhat.

Fenti térképen: várható csapadék mennyisége a Fred trópusi viharból.

A Fred trópusi vihar a 2021-es szezon 6. trópusi képződménye az Atlanti-óceánon és ezek közül a negyedik, amely eléri az USA szárazföldi területeit. A trópusi aktivitás a hétvégén is folytatódik, hiszen várhatóan megszületik a 7. névvel illetett képződmény, amelyet Grace-nek fognak elnevezni. Grace nagyon hasonló pályán fog haladni Fredéhez. Az előrejelzések szerint szerda reggel (alábbi térkép) érkezik meg Florida déli partvidékéhez.

A következő hetekben is kedvező feltételek adódnak trópusi ciklonok kialakulásához a térségben, így újabb trópusi viharok vagy akár hurrikánok is kialakulhatnak augusztus második felében, illetve szeptember elején.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.