Elképesztő hőmérsékleti világrekord született júniusban

2017. július. 06 5:20

Nemcsak nálunk és Európában volt nagyon meleg a nyár első hónapja. Még a sivatagi területeken is tudott meglepetéseket okozni a rendkívül forró időjárás.

A meteorológiai mérések történetében először történt meg a Földön, hogy az éjszaka folyamán a hőmérséklet nem ment 44,2 fok alá. Ezt a rendkívüli hőmérsékletet Ománban, Khasab városban regisztrálták idén, június 17-én. Ez az év eddigi talán legelképesztőbb időjárási eseménye.

Álljunk csak meg itt egy pillanatra. Egy nappali 44,2 fokos maximumhőmérséklet is extrém szélsőségesnek számít (nálunk például még sosem mértek ilyen magas értéket), nemhogy egy hajnali, azaz legalacsonyabb napi hőmérsékletként. A hőmérséklet nem tudott 44,2 fok alá süllyedni az erős és meleg lejtőszeleknek (főn hatásnak) köszönhetően. Hazánkban a hidegfront előtti szeles éjszakák a legmelegebbek, sokan ekkor nyugtalanul, felszínesen is alszanak emiatt.

Viszonyításképp, Észak-Amerika notóriusan forró helye, a kaliforniai Halál Völgye (Death Valley) 37,8 fokos minimuma évente egyszer elő szokott fordulni.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.