Mutatjuk, mikor láthatsz hullócsillagot novemberben

2021. október. 29 18:16

A Tauridák és a Leonidák meteorraj is novemberben érkezik, melyek megfelelő időjárási körülmények esetén különleges látványosságot biztosítanak az éjszakai égboltot figyelők számára.

Novemberben három esetben is lehetőségünk nyílik hullócsillagot látni. Rögtön a hónap elején, november 4-5. környékén jelenhetnek meg legnagyobb számban az égbolton a Déli Tauridák meteorraj tagjai, melyeket az angolszász területeken érkezésük időpontja miatt gyakran halloween-i tűzgolyókként is neveznek. Ezt követően november 11-12. körül tetőzik az Északi Tauridák meteorzápor.

A Tauridák meteorraj az Encke nevű üstökös maradványai. A meteorzápor kevés, óránként mindössze 5, ám annál látványosabb tűzlabdát produkál, ugyanis tagjai között a megszokottnál több a nagyobb méretű meteor, melyek a Föld légkörében nagyobb fénycsóvával égnek el.

Röviddel a Tauridák után jön a Leonidák Meteorraj, november 17-18. környékén számíthatunk a legnagyobb intenzitásra. Az előzőnél több, 15-20 meteor várható óránként. A Leonida meteorok a Tempel-Tuttle üstökös által a Föld pályájára helyezett törmelékek.

A csillaghullás napjain az időjáráson áll vagy bukik majd, hogy megláthatjuk-e a szépséges égi jelenségeket, emellett azonban a megfigyelés helye sem elhanyagolható. Városokban ugyanis a nagy fényszennyezés miatt kisebb eséllyel vehetjük észre a hullócsillagokat. Érdemes hajnal előtt, a lehető legsötétebb helyszínről figyelni az égboltot.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán okoz változékony időjárást és kellemetlen tüneteket. Időnként megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás csökken.