Mivel lehet leküzdeni az éghajlatváltozást?

2022. január. 31 12:47

A megoldások középpontjában a tiszta víz, az újrahasznosítás, az élelmiszer-hulladék hasznosítás, a fenntartható vásárlás és a közösségi gazdálkodás áll.

A programot az ENSZ Human Rights, a Linux Foundation és az IBM, a weather.com és a The Weather Company anyavállalata közötti partnerség hozta létre.

A verseny négy éve alatt több, mint 15 000 alkalmazást generált 400 000 fejlesztőtől 179 országból. A tavalyi év nyertese, az Agrolly nevű mezőgazdasági alkalmazás nyerte, amely időjárás-előrejelzésekkel, éghajlati trendekkel és egyéb adatokkal támogatja a kistermelőket, hogy megfelelően tájékoztassák őket döntéseikhez, és megvédjék vállalkozásukat az éghajlatváltozással szemben.

Az éghajlatváltozásra, a fenntarthatóságra, a tiszta vízre és más egészségügyi és környezeti problémákra való összpontosítás mellett az idei év jelentkezői közül sokakra hatással volt a koronavírus-járvány, amely megváltoztatta az emberek döntéshozatali és rutinszerű napi feladatainak elvégzését.

Íme az öt döntős a Call for Code weboldalán közzétett információk és videók alapján.

A Zöld Farm
Az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a közösség által támogatott mezőgazdaság iránt – ahol egy csoport tagjai heti részesedést kapnak a régiójukban lévő gazdaságtól vagy gazdaságoktól. A Zőld Farm készítői azonban azt mondják, hogy ezek a farmok számos olyan kihívással néznek szembe, amelyek az elmúlt 18 hónapban fokozódtak.

“A farmok száma nőtt, de a fogyasztóknak aggályaik merültek fel a termék minőségét illetően, és a termelőknek nehéz elérni a piacra” – mondta Fuya Xu csapattag.

A Zöld Farm platform célja, hogy összekapcsolja a kistermelőket a fogyasztókkal, és segítsen megoldani azokat a problémákat, amelyekkel az ilyen szervezetek világszerte szembesülnek.

Őszintén
A Honestly mögött álló ausztráliai csapat szeretné megkönnyíteni a fogyasztók számára a megvásárolt termékek etikai, fenntarthatósági és környezeti hatásának meghatározását. Ezért létrehoztak egy online böngészőbővítményt, amely figyelmezteti a felhasználókat olyan dolgokra, mint például az általuk vásárolt márkára vonatkozó rossz vélemények. Külső forrásokból összesített releváns értékeléseket biztosít, valamint felsorolja a szénlábnyomot és az ellátási lánc adatait.

“A Honestly alapvetően egy vásárlási asszisztens, amely a böngészőben lakik, és a fogyasztók számára a fenntarthatósággal és az etikai gyakorlatokkal kapcsolatos információkat biztosítja” – mondta Harrison Adkin, az Honestly egyik alkotója.

Plenti
A Plenti csapata szerint minden ötödik zsák élelmiszert kidobják, mivel lejárt a szavatossága és ez tovább rontja a gazdálkodás szénlábnyomát.

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem érdekében létrehoztak egy alkalmazást a hetente hazahozott élelmiszerek kezelésére. A felhasználók egy okostelefon kamerájával szkennelhetik be élelmiszer blokkjukat, és az alkalmazás kereszthivatkozásokat végez a gyümölcsökre és zöldségekre a lejárati dátumok adatbázisában. A felhasználók értesítést kapnak, mielőtt a citrom megpuhulna vagy az avokádó megromlana.

Nyomon követi az egyes háztartások adatait, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megosszák azokat másokkal egy baráti verseny érdekében.

Scavenger Projekt
A Scavenger Projekt egy másik problémát kíván megoldani, amelyet a fejlesztők szerint tovább rontott a koronavírus-járvány: az elektronikai hulladékot.

A csapat azt jósolja, hogy egyre többen alakítanak ki otthoni irodát – egyre nagyobb kereslet az olyan eszközök iránt, mint a billentyűzetek, egerek és CPU-k, miközben ezeknek a tárgyaknak ezrei vannak kihasználatlanul az irodaházakban –, ami több e-hulladékot jelent, ami már most is probléma világszerte.

“Sok része hulladéklerakókba kerül, vagy véletlenszerű raktárakban vagy tárolóházakban halmozódik fel, és nem kerül újrahasznosításra” – mondta Anoop Nair, a csapat vezető projektmenedzsere.

Az alkalmazás kezelőfelülete lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kiválassza, milyen típusú eszköztől szeretne megszabadulni, és javasolja ennek biztonságos megtételét. Ez magában foglalhatja azt is, hogy az e-hulladékkal rendelkezőket összekapcsolják valakivel, aki átveszi a terméket, ami remélhetőleg felelős ártalmatlanítást, begyűjtést és újrahasznosítást eredményez.

Saaf Water
Az indiai székhelyű Saaf Water csapat, amely a hindi nyelv ihletését használta nevükhöz, azt is tudja, hogy sokan nem tudnak tájékozódni a helyi vízviszonyokról.

“A vidéki régiókban sokan közülük nem csatlakoznak az internethez, különösen az idősebb lakosság, akiknek nincs okostelefonjuk, vagy ha van, nem férnek hozzá aktív internetkapcsolathoz” – mondta Hrishikesh Bhandari, a csapat tagja.

A Saaf Water egy cellás rendszerű vízminőség-ellenőrző eszköz, amelyet úgy terveztek, hogy univerzálisan kompatibilis legyen a különböző típusú közösségi vízszivattyúkkal. Nyomon követi az olyan jellemzőket, mint az oldott szilárd anyagok, a zavarosság, a hőmérséklet és a pH, és mesterséges intelligenciát használ annak előrejelzésére, mikor romolhat le a vízminőség.

Problémák észlelése esetén helyszíni vizuális jelzőfény aktiválódik, amely figyelmezteti a rendszert használókat, valamint van egy webböngészőben megtekinthető irányítópult is, amely SMS-t küld az előfizetőknek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem terheli fronthatás a szervezetet.
Emelkedik a légnyomás.