Vörös lidérceket fotóztak Görögország egén

2021. december. 21 19:54

A villámok rendkívül veszélyesek, mégis kísértetiesen szépek lehetnek. Ezek a ritka, villámhoz hasonló fényjelenségek azonban semmiféle veszélyt nem jelentenek számunkra.

Furcsa fényjelenséget észleltek Görögország tengerpartján a víz felett. Szerencsére fotókon is megörökítették a látványos és ritka jelenéget:

Fotók forrása: https://www.facebook.com/groups/376355972487572/

 

Hogyan alakulnak ki a sprite-ok vagy vörös lidércek?

Zivatar idején általában a Föld felső légkörében magasan a zivatarfelhők felett felvillanások furcsa fénysorai jelennek meg. A sprite (magyarul vörös lidércnek is nevezett jelenség) néven ismert jelenség „tűzijátékszerű elektromos kisülésként” jelenik meg.

A sprite-ek vagy vörös sprite-ek nagy léptékű elektromos kisülések, amelyek magasan a zivatarfelhők vagy gomolyfelhők felett fordulnak elő, és az éjszakai égbolton vibráló vizuális alakzatok változatos skáláját eredményezik. Általában pozitív villámok kisülései váltják ki őket egy mögöttes zivatarfelhő és a talaj között.

A spritek világító vörös-narancssárga villogásként jelennek meg. Leggyakrabban a troposzféra feletti légkörben fordulnak elő, 50–90 kilométeres (31–56 mérföld) tengerszint feletti magasságban.

A sprite-okat néha pontatlanul felső légköri villámoknak nevezik. A sprite-ok azonban hideg plazmajelenségek. Itt nem jelentlezik a troposzférikus villámok forró csatorna hőmérséklete, ezért inkább hasonlítanak a fénycsövek kisüléseihez, mint villámkisülésekhez.

 

Címkék:, ,
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.