Nagy esőre és zivatarok kialakulására figyelmeztetnek

2022. március. 31 11:09

Délnyugat felől a mediterrán ciklon csapadékrendszere fokozatosan északkelet felé terjed. Átvonulásával nagy esőre és zivatarok kialakulására is számítani kell.

Több hullámban számíthatunk esőre, az ország nagyobb részén jelentős mennyiségre: a fő csapásirány egy délnyugati-északkeleti tengely. Éjfélig leginkább a délnyugati területeken várható 24 óra alatt 20 milliméter körüli eső, lokálisan azonban 30-40 milliméter sem kizárt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki nagy mennyiségű csapadék miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a csütörtöki napra vonatkozóan. Baranya megyében zivatar kialakulása miatt is elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön péntekre virradóan lehet meg a kritérium szerinti (20 milliméter feletti) csapadékösszeg, de kisebb körzetekben ezeken a területeken is lehetséges 30-40 milliétert meghaladó mennyiség. Elsősorban a Dunántúl déli vidékein a nap második felében akár az ég is megdörrenhet. Pénteken napközben a Tiszántúlon zivatarok kialakulására van esély, amelyeket jégdara, intenzív csapadékképződés és átmeneti szélerősödés is kísérhet. Pénteken nagy esőre Heves, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében figyelmeztetnek. Zivatar veszélye miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.