Nagy mennyiségű hó hullására figyelmeztetnek a Bakonyban

2022. április. 02 11:26

Szombat délutántól ismét többfelé kell csapadékra számítani. A hegyvidéki területeken vastagabb hóréteg kialakulására is számítani lehet, különösen a Bakonyban van erre a legnagyobb esély.

Szombat délutántól, estétől egyre nagyobb területen (előbb a Dunántúlon, az Északi-középhegységben, később az Alföldön is) havazás, hószállingózás váltja az esőt, havas esőt, amely vasárnap reggelig sokfelé kitart. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Veszprém megyére szombatra a várhatóan nagy mennyiségű hó miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Vasárnap napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, miközben a havazás egyre inkább esőbe vált vissza. Vasárnap délután, este a Dunától keletre lévő összeáramlási zóna mentén néhol hózáporok előfordulhatnak. Síkvidéken nagyobb bizonytalanság mellett vékony (általában lepel-3 centiméter), vizes, olvadozó hóréteg alakulhat ki, amely vasárnap napközben a legtöbb helyen gyorsan eltűnik. Vastagabb – 5 centimétert- megmaradó hó elsősorban a hegyekben valószínű, de lokálisan 10 centimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet, erre legnagyobb esély a Bakonyban van. Vasárnap Veszprém megyében a jelentős mennyiségű hó lehullása miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Az északnyugati, északi szelet a Kisalföldön, az Alpokalján, a Bakonyban és vasárnap a Zempléni-hegységben is időnként viharos (60-65 km/óra) lökések kísérhetik.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.