Mutatjuk, milyen nyarunk lesz idén

2022. április. 20 9:34

Bár még közel másfél hónapot kell várnunk a nyár kezdetére, mégis megpróbálkozunk bemutatni, milyen idő várható az idei nyáron.

A legnagyobb időjárás-előrejelző központok április első felében elkészítették a nyárra vonatkozó prognózisukat. Az előrejelzések alapján nagyon egyértelmű az idei nyár időjárása térségünkben.

Az első térképen az Európai Középtávú Előrejelző Központ prognózisát láthatjuk a három nyári hónapra vonatkozóan. Térségünkben összességében az átlagosnál 1-2 fokkal melegebb időre van kilátás, amely természetesen nem azt jelenti, hogy folyamatosan ennyivel lesz az átlagos felett a hőmérséklet. Hőhullámok alkalmával akár 8-10 fokkal is melegebb lehet a szokásosnál, míg hidegfrontok átvonulását követően rövid időre -jellemzően 1-2 napra- az átlagos alá csökkenhet a hőmérséklet. Egyértelmű azonban, hogy a szokásosnál melegebb időszakok lesznek túlsúlyban a nyár folyamán.

 

Nem láthatunk lényeges különbséget az Egyesült Királyság Meteorológiai Irodájának (UKMO) előrejelzésében sem (alábbi térkép). Térségünk nagy részén szintén 1-2 fokos pozitív anomália látható a nyári időszakot illetően.

Az amerikai Nemzeti Óceán-, és Légkör Megfigyelési Adminisztráció (NOAA) előrejelzése szintén az átlagosnál melegebb nyarat jelez Közép-Európában, de kisebb területen mutat 1-2 fokos pozitív anomáliát, inkább a 0,5-1 fok a jellemző.

Annak ellenére tehát, hogy az előrejelzési időtáv a szokásosnál jóval hosszabb, a különböző meteorológiai modellek nagyfokú egyezést mutatnak abban, hogy ismét meleg, egyes időszakokban kifejezetten forró nyarunk lesz idén.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.