Mutatjuk, mennyire érint minket a jövő heti lehűlés

2022. május. 15 8:16

Mozgalmasan alakul a jövő héten kontinensünk időjárása. A hét közepén és a hétvégén is intenzív hidegfrontok teszik változatossá az időt.

A pénteken átvonult gyenge hidegfront után a hét legvégén Nyugat-Európa felett újabb intenzív melegedés megy végbe, amelyből hozzánk is jut egy kisebb “adag”. Ennek köszönhetően a jövő hét elején hazánkban is helyenként 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Kedden markáns hidegfront vonul át a kontinens középső és keleti tájai felett, amely nagyon komoly hőmérsékleti kontrasztot idéz elő Európa nyugati és keleti része között. Franciaország déli része fölé az ilyenkor szokásosnál 12 fokkal melegebb, míg Ukrajna és Románia térségébe az átlagosnál 8-10 fokkal hidegebb levegő érkezik. Hazánk is a hidegfront hatása alá kerül. Szerdán a csúcshőmérséklet mindössze 20 fok körül valószínű Magyarországon.

 

Pénteken Nyugat-Európa térségéből a meleg levegő ismét előrenyomul Közép-Európa irányába, a hideg levegő Kelet-, Délkelet-Európa irányába húzódik vissza. Nyugat-Európában többfelé rekord közeli magasságokba emelkedik a hőmérséklet, arrafelé nyárias hőhullám kialakulására is számítani kell. Hazánkban ismét melegedés veszi kezdetét.

Szombaton észak felől újabb hideg léghullámok indulnak el dél felé. Ezúttal azonban előreláthatólag Nyugat-, és Közép-Európát fogja érinteni a lehűlés. Magyarország nyugati területeire várhatóan vasárnap napközben érkezik meg a lehűlés.

Térképek forrása: wxcharts.com

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.