Estétől aktivizálódik a légkör, zivatarokra figyelmeztetnek az egész országban

2022. május. 24 11:34

Kedden és szerdán is mozgalmasan alakul időjárásunk. Több helyen számíthatunk újabb záporok, zivatarok kialakulására hazánk területén.

Kedden késő délutántól, estétől a Dunántúlon megnő a zivatarhajlam, először a nyugati és déli területeken, majd egyre több helyen lehet számítani zivatarok kialakulására. A zivatartevékenység az este és az éjszaka folyamán fokozatosan az ország középső és keleti területére helyeződik át, majd elhagyja az országot. A zivatarokat jégeső (1-3 centiméter), intenzív csapadékképződés (15-20 milliméter) és viharos széllökés (60-80 km/óra) kísérheti. A délnyugati területeken akár egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hazánk teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt, a keddi napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdán egy hidegfront éri el az országot, hatására délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé várható zivatar kialakulása. A Dunántúl déli felében (és nagyobb bizonytalansággal az északkeleti területeken) heves zivatarok kialakulása is várható, amelyek mellé viharos széllökés (akár 90 km/óra feletti), jégeső ( 2 centiméter feletti átmérővel) és intenzív csapadékképződés társulhat. A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység. Szerdán Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében másodfokú, az ország többi megyéjében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei (szélvihar, jégeső) miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.