Estétől érkeznek a zivatarok, nagy területen figyelmeztetés érvényes

2022. június. 03 13:20

Az esti óráktól ismét beindul a légkör. Kezdetben a Dunántúlon, majd hajnaltól már az ország középső és keleti területein is felléphetnek felhőszakadással kísért zivatarok.

Ma estig kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Estétől azonban a Dunántúlon már határozottan növekszik az esély intenzívebb zivatarok kialakulására, amelyek szombat hajnalban már a Duna-Tisza közét illetve a Tisza vonalát is elérhetik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok és felhőszakadás lehetősége miatt a Dunántúlra: Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékre péntek estétől kezdődően.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton összességében több hullámban várható zivatarok kialakulása: napközben a zivatarok egyre inkább kelet felé haladnak, majd kora délutántól a középső és keleti tájakon ismét kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. A késő délutáni, esti óráktól pedig északnyugatot újfent egy zivataros csapadékgóc érheti el.

A kísérőjelenségek közül elsősorban a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék jelenthet veszélyt, de szélerősödés és jégeső is potenciális veszély lehet. Felhőszakadás során a cellákból 25-30 millimétert meghaladó, lokálisan akár 40-50 millimétert meghaladó csapadék is eshet. A délután, kora délután újraképződő cellákat emellett nagyobb szemű jég (~2-3 centiméteres átmérő), illetve viharos széllökések is kísérhetik.

Országszerte elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és felhőszakadás veszélye miatt szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnapra legyengülve ér ide északról egy hidegfront. Addig melegszik az idő, ami a melegfronthoz hasonló tüneteket okoz.

A légnyomás csökken.