Felhőszakadásra, zivatarra figyelmeztetnek több megyében

2022. június. 04 11:08

Napközben hazánk keleti tájain, majd estétől már nyugaton alakulhatnak ki zivatarok. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

A záporos, zivataros tömbök fokozatosan kelet felé haladnak, a délelőtti órák folyamán egyre inkább a Tiszántúlra koncentrálódik a csapadékkal együtt a zivatartevékenység is. A kiterjedtebb csapadékzónák a déli órák környékén hagyhatják el keleti határainkat.

Délután az Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti felében kis eséllyel néhány zivatar előfordulhat, amelyeket elsősorban felhőszakadás (25-30 millimétert meghaladó mennyiség) kísérhet, azonban kisebb eséllyel jégeső (általában 1-2 centimétert nem meghaladó átmérő), illetve erős vagy viharos széllökések is társulhatnak hozzájuk.

A késő esti órákban nyugatról ismét megnő a csapadékhajlam. A záporok, zivatarok (amelyek közül egy-két hevesebb sem kizárt) elsősorban a Dunántúlt és annak környezetét érinthetik. A zivataros gócok mellé felhőszakadás (25-30 millimétert, de lokálisan akár 40-50 millimétert meghaladó mennyiség sem kizárt), jégeső (hozzávetőleg 1-2 centiméteres átmérő), illetve átmeneti viharos (65-75 km/órát meghaladó) szél társulhat.

A zivatartevékenység fokozatosan helyeződik át a Dunántúl délkeleti felére.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki felhőszakadás és zivatar veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyékre, a szombati napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

A zivatartevékenység a vasárnap déli órákig is kitarthat. Vasárnap késő éjszaka nyugatról újfent megnő a zivatarhajlam.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar és felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékben vasárnap.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Holnapra legyengülve ér ide északról egy hidegfront. Addig melegszik az idő, ami a melegfronthoz hasonló tüneteket okoz.

A légnyomás csökken.