Felhőszakadásra és zivatarokra figyelmeztetnek az ország nagy részén

2022. június. 24 11:19

Pénteken délutántól nyugat felől kissé nedvesebb levegő áramlik térségünk fölé, kedvezővé válnak a feltételeket záporok, zivatarok kialakulásához.

Pénteken napközben az ország legnagyobb részén kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. Késő délután, este előbb az Alpokalja, illetve a délnyugati határvidék fölé sodródhat egy-két zivatargóc, majd az éjszaka folyamán a Dunántúl más területein is egyre kedvezőbbé válnak a feltételek zivatarok kialakulásához. Az erősebb gócok környezetében átmenetileg viharos szél (általában 70-80 km/óra) és esetleg jégeső is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya megyékre a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton szórványosan számíthatunk zivatarra, erre a legkisebb esély az északkeleti megyékben van. Ekkor már nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki intenzívebb zivatarok is (főként a Dunántúl keleti felén, illetve a középső megyékben), amelyekhez felhőszakadás (lokálisan akár 30-35 milliméter, esetleg 40 milliméter feletti csapadékösszeg), jégeső (általában 1-2 centiméteres átmérővel), illetve viharos szélrohamok (jellemzően 70-80, de néhány zivatargóc környékén esetleg 85-90 km/óra) társulhatnak. Estétől várhatóan csökkenni kezd a zivatarhajlam. Szombaton Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás kialakulására Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád, Fejér, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.