Rekord alacsony vízállások egész sorát okozza az aszály

2022. július. 23 9:32

Hetek óta alig hull eső a Kárpát-medence térségében, amely számos folyón minden eddiginél alacsonyabb vízállást okozott.

A térségünket sújtó aszály egyre több folyónkon okoz szélsőséges vízállásokat. Nem csak az Alföldön, hanem az Alpok keleti részén is jóval kevesebb eső hullott a szokásosnál. Ennek következtében már a Duna felső vízgyűjtőjén is előfordul szélsőséges vízállás. Az Országos Vízjelző Szolgálat tájékoztatása alapján a Duna Pfellingnél csak 223 centiméteren áll, ilyen alacsony érték a mérések kezdete ót nem volt.

A Duna több mellékfolyóján szintén rekord alacsony vízállást mértek. A Rába Vág településnél -126 centiméternél állt, A Garam Kéméndnél 80 centiméterrel, az Ipoly pedig Nógrádszakállnál mutatott rekord alacsony vízállást 15 centiméterrel.

A Tiszán számos mérési ponton állnak a vízmércék rekord alacsonyan. Máramarosszigetnél -223 centiméterrel, Kisköre alsónál -325 centiméterrel született új rekord. Szolnoknál ismét rekord alacsony vízszintet mutat a Tisza -280 centiméterrel és a következő néhány napban még ennél néhány centiméterrel alcsonyabb vízállás is elképzelhető.

A Tisza mellékfolyóin is hosszasan lehet sorolni a vízállás rekordokat. A Visó, Visóbesztercénél 28 centiméternél áll, a Szamos Sülelmednél -118 centiméterrel, Szatmárnémetinél -110 centivel és Csengernél -136 centiméterrel döntött rekordot. A Kraszna Alsószopornál -16 centiméterrel, a Laborc Iskénél 22 centiméteres vízállással, a Tapoly, Tapolyhanusfalvánál 5 centiméterrel, a Sajó Sajópüspökinél 2 centiméterrel, a Zagyva Jászteleknél 78 centivel, a Sebes-Körös Csucsánál -25 centiméterrel, a Fehér-Körös Honctőnél -51 centis, a Maros pedig Branyicskánál -80 centiméteres vízállásnál mutatott rekord alacsony szintet.

Nagyobb területen jelentősebb csapadék július 26-tól várható a Kárpát-medencében, így ha nem is sokkal, de néhány centiméterrel emelkedni fog a folyók vízszintje a jövő hét folyamán.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.