Megdörrenhet az ég az északi tájakon, figyelmeztetés érvényes

2022. augusztus. 11 12:04

Északkelet felől labilizálódik a légkör a nap folyamán, kisebb számban kialakulhatnak zivatarok. Lokálisan bízhatunk csapadékban.

Ma és pénteken is az ország nagy részén nyugodt idő várható. A késő délelőtti, déli óráktól előbb északkeleten, később délnyugat felé haladva az országban másutt is labilizálódik a légkör. Nem nagy számban, de nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben, Alföld északi peremén, estétől a Dunántúl északkeleti részén várható néhány zápor, zivatar. A nyugati, délnyugati tájak fölé inkább csak késő este, éjfél körül érkezhet meg a nedvesebb, labilisabb légtömeg.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt hazánk északi felére csütörtökre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken napközben a Nyugat-Dunántúlon valószínű zápor, zivatar, azon belül is az Alpokalján adódik nagyobb esély kialakulásukra. A zivatarokat helyenként viharos (60-65 km/órát meghaladó) szél, kis méretű jég, intenzív csapadék (egy-egy helyen rövidebb idő alatt hozzávetőleg 10-20 milliméter) kísérheti.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Vas és Zala megyében pénteken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.