Zivatar érkezhet a Nyugat-Dunántúlra, figyelmeztetés érvényes

2022. augusztus. 12 11:22

Alapvetően nyugodt idő lesz pénteken, mindössze nyugaton dörrenhet meg kisebb eséllyel az ég. Szombaton már nagy területen labilizálódik a légkör.

Az ország döntő részén kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Napközben legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon dörrenhet meg kis eséllyel az ég.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékre, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szombaton a hajnali órákban délnyugaton záporok mellett egy-egy zivatar nem zárható ki. Nagyobb eséllyel azonban a délelőtti és déli óráktól van esély zivatar kialakulására, elsősorban az északi országrészben és a Dunántúl déli felében. A zivatarokat intenzív csapadékképződés (10-20 milliméter), átmeneti szélerősödés (hozzávetőleg 50-55 km/óra) és apró szemű jég kísérheti.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt három Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyékben szombaton.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Mediterrán ciklon érkezik. Változékonyabbra fordul az időjárás.
Az átmeneti időszak kora nyári allergénjei közül a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat.
A légnyomás nem változik.