Több megyében zivatarok veszélyére figyelmeztetnek

2022. szeptember. 26 10:44

A késő délutáni óráktól újabb csapadékzóna érkezik, főként délen és délkeleten alakulhat ki zivatar. Kedden már országszerte alkalmassá válnak a feltételek zivatar létrejöttéhez, emellett több helyen sűrű köd képződik.

Reggel, délelőtt egy többé-kevésbé összefüggő csapadékzóna halad kelet, északkelet felé: útját az eső, zápor mellett helyenként kísérheti zivatar. Ennek elvonulását követően egy átmeneti csapadékszünet következik, majd a késő délutáni, esti órákban újabb hullám érheti el a déli, délkeleti tájakat. Ekkor elsősorban ott lehetnek zivatarok, de néhány konvektív góc a nyugati, délnyugati megyék fölé is besodródhat.

Az erősebb zivatarcellákat elsősorban intenzív csapadék (helyenként rövid idő alatt 10-20 millimétert meghaladó mennyiség) kísérheti, de kisebb eséllyel átmeneti erős, viharos széllökés (~ 50-70 km/óra), illetve jégeső (1-2 centiméter alatti átmérő) is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyékre, a hétfői napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hazánk teljes területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt kedden.

Tartós, sűrű köd miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére, a keddi napra vonatkozóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás