Zivatarra és nagy mennyiségű esőre figyelmeztetnek

2022. szeptember. 28 11:00

Továbbra is változékony időre számíthatunk hazánkban. Szerda estétől intenzív esőzés kezdődik, helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Szerda estétől egy kiterjedtebb csapadékrendszer érkezik fölénk, melyben az eső, zápor mellett a Dunántúlon, majd hajnaltól a középső országrészben, illetve északon is előfordul majd zivatar. A Dunántúl északnyugati felén, illetve az északi országrészben több helyen hullhat jelentős mennyiségű, 20 millimétert elérő csapadék. Napközben délnyugati irányból fejlődve akár több hullámban is kialakulhatnak zivatarok, kiemelten a Dél-Dunántúlon, Alföldön, északkeleten. A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon intenzív zivatarokhoz is kedvezőek a feltételek viharos (60-70 km/óra feletti) széllel, illetve rövid idő alatt 20 milliméter feletti csapadékkal, jégesővel. Délután, kora este ebben a térségben esetleg heves zivatar is előfordulhat 80 km/óra feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megye kivételével az egész országra, csütörtökre vonatkozóan. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a várhatóan 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség miatt.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pénteken érkezik egy kiterjedtebb csapadék rendszer. Addig nem kell fronthatástól tartani. Fokozatosan növekszik a pollenterhelés.
A légnyomás csökken.