Heves zivatarok is lehetnek pénteken

2022. szeptember. 29 11:08

Az időjárási helyzet továbbra is kedvező hazánkban intenzív záporok, zivatarok kialakulásához. A délkeleti megyékben heves zivatarok kialakulására is van esély.

Csütörtökön napközben délnyugati irányból fejlődve akár több alkalommal és helyen kialakulhatnak újabb zivatarok, legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon, az Alföldön, és északkeleten. A Dél-Alföldön és a Tiszántúlon intenzív zivatarok, nagyobb bizonytalanság mellett akár heves zivatarok is előfordulhatnak viharos (akár 60-80 km/óra feletti, hevesebb gócok környezetében akár 80 km/órát meghaladó) széllel, illetve rövid idő alatt 20 milliméter feletti csapadékkal, jégesővel. Az esti órákban keleten, északkeleten fokozatosan lecseng a zivatartevékenység, majd nyugat felől újabb hullámban érkezik ismét egy csapadékrendszer, amelyben helyenként előfordulhatnak zivatarok az éjszaka folyamán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész országra, csütörtökre vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken a csapadékrendszer fokozatosan kelet, északkelet felé vonul, majd mögötte átmeneti szünetet követően újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek. Többfelé várható zivatar, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat (a mainál nagyobb eséllyel). A kísérőjelenségek közül továbbra is a viharos kifutószél (általában 60-80 km/óra, hevesebb zivatar esetén akár 80-90 km/óra feletti széllel), a jégeső (akár nagyobb jégátmérővel), és a nagy mennyiségű csapadék (20 milliméter) jelenthet veszélyt. Pénteken Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Csűrötökön érkezik a következő ciklon. Addig frontmentes időre van kilátás.

A légnyomás csökken.